Zártkör blog

A fallabda

A fallabda - ez az egykor börtönsportként indult, a rabok szórakoztatását szolgáló passzió játék- remek erőnlétet, fittséget és kikapcsolódást biztosít mindazoknak, akik ebbe -a ma már olcsónak épp nem mondható-sportba szeretnek bele. A ma is érvényben lévő szabályok rendszerét a '60-as években alakították ki, de angolszász területén 150 éve vannak hódolói a sportnak. Hazánkban a fallabda, angol nevén a squash, épp az idén 10 éves. Sok híres játékos a húszas éveiben, mint labdaszedő kezdte pályafutását, így tehát bárki sokra viheti.

Miután eldöntöttük, hogy kipróbáljuk a fallabdát érdemes egy, a lakhelyünkhöz közel eső klubba ellátogatni, és tájékozódni a lehetőségekről. Kezdetben hasznos dolog néhány órát eltölteni egy edzővel, hogy az alapok elsajátításánál legyen ki a "kezünket fogja". Egy kezdő esetén húsz perc aktív mozgás már mindenképpen dicséretes, ugyanis a fallabdáról úgy tartják, az öt leginkább mozgásigényes sportág egyike. A jó benne az, hogy aktív sporttevékenységünk során igen sok energiát égetünk el, így fallabdázás közben felesleges kilóinktól is könnyedén megszabadulhatunk, amennyiben a sportot rendszeresen űzzük. Érdemes úgy elmenni fallabdázni, hogy némi kondícióra már szert tettünk, hiszen a jó állóképesség itt is, mint minden más sport esetén alapfeltétel. Kiegészítő edzés gyanánt a futás és a kerékpározás javallott.

Szabályok
A mérkőzés két játékossal zajlik egy 9, 75 m hosszú és 6, 4 m széles pályán. Először egy ötperces bemelegítő játék indul a labda felmelegítéséhez, majd a kezdő adogatás jogát az ütő megpörgetésével sorsolják ki.
A meccses akkor nyeri meg a játékos, ha:

  • - az ellenfél tinre üti a labdát, azaz a főfalon lévő 0, 45 m-es sáv alá
  • - ha a határvonalon kívülre üti a labdát
  • - ha nem tud beleütni a labdába mielőtt az másodszor is pattanna a padlón (a labda ugyanis csak egyszer pattanhat a talajon ill. az oldalsó és hátsó falakon. A játékosok a labdát megüthetik közvetlenül a levegőből is.)
  • - csak az a játékos szerezhet pontot, aki adogatott
  • - ha a menetet az a játékos szerezte meg, aki fogadta a labdát, úgy az nem pontot, hanem az adogatás jogát szerzi meg
  • - a játszmát kilenc pontig játsszák


Hogyan zajlik a verseny?

Az utóbbi időben a pénzdíjas versenyeken az ún. "amerikai pontozást" alkalmazzák. Ennek lényege, hogy a labdamenetet bármelyik játékos megnyerheti függetlenül attól, hogy melyikük adogatott. Ebben a szisztémában minden játszmát 15 pontig játszanak. Ennek kialakítására azért volt szükség, mert a profi mérkőzéseken a játék gyakran több mint két órásra nyúlt. Ilyenkor az idő nagy része azzal ment el, hogy a játékosok változatlan állás mellett el-elhalászták egymástól az adogatás jogát.

Milyen veszélyekkel kell számolnunk?

Tulajdonképpen veszélytelen sport. Kisebb sérülések előfordulhatnak, de szakszerű és megfelelő bemelegítéssel ezek elkerülhetők.

decaland decaland propionato de testosterona pre?o oxandrolona pre?o decaland
npp
npp
mark wahlberg steroids equipoise steroid
npp
npp
equipoise steroid dianabol uk naps 50 buy anavar uk clenbuterol best place to buy steroids uk buy test 400 uk clenbuterol clenbuterol megagear anavar sustanon equipoise steroid clenbuterol buy anavar uk stanozolol suspension dianabol uk buy anavar uk clenbuterol anavar boldenone clenbuterol clenbuterol danabol clenbuterol buy anavar uk clenbuterol sustanon boldenone anavar clenbuterol dianabol uk steroide france boldenone sustanon dianabol uk best place to buy steroids uk anavar megagear naps 50 pct steroids buy test 400 uk anabolisant buy anavar uk turinabol uk dianabol uk anavar turinabol uk pct steroids danabol steroide france anavar equipoise steroid steroide france sustanon dianabol uk dianabol uk steroide france
stat