Zártkör blog

A fallabda

A fallabda - ez az egykor börtönsportként indult, a rabok szórakoztatását szolgáló passzió játék- remek erőnlétet, fittséget és kikapcsolódást biztosít mindazoknak, akik ebbe -a ma már olcsónak épp nem mondható-sportba szeretnek bele. A ma is érvényben lévő szabályok rendszerét a '60-as években alakították ki, de angolszász területén 150 éve vannak hódolói a sportnak. Hazánkban a fallabda, angol nevén a squash, épp az idén 10 éves. Sok híres játékos a húszas éveiben, mint labdaszedő kezdte pályafutását, így tehát bárki sokra viheti.

Miután eldöntöttük, hogy kipróbáljuk a fallabdát érdemes egy, a lakhelyünkhöz közel eső klubba ellátogatni, és tájékozódni a lehetőségekről. Kezdetben hasznos dolog néhány órát eltölteni egy edzővel, hogy az alapok elsajátításánál legyen ki a "kezünket fogja". Egy kezdő esetén húsz perc aktív mozgás már mindenképpen dicséretes, ugyanis a fallabdáról úgy tartják, az öt leginkább mozgásigényes sportág egyike. A jó benne az, hogy aktív sporttevékenységünk során igen sok energiát égetünk el, így fallabdázás közben felesleges kilóinktól is könnyedén megszabadulhatunk, amennyiben a sportot rendszeresen űzzük. Érdemes úgy elmenni fallabdázni, hogy némi kondícióra már szert tettünk, hiszen a jó állóképesség itt is, mint minden más sport esetén alapfeltétel. Kiegészítő edzés gyanánt a futás és a kerékpározás javallott.

Szabályok
A mérkőzés két játékossal zajlik egy 9, 75 m hosszú és 6, 4 m széles pályán. Először egy ötperces bemelegítő játék indul a labda felmelegítéséhez, majd a kezdő adogatás jogát az ütő megpörgetésével sorsolják ki.
A meccses akkor nyeri meg a játékos, ha:

  • - az ellenfél tinre üti a labdát, azaz a főfalon lévő 0, 45 m-es sáv alá
  • - ha a határvonalon kívülre üti a labdát
  • - ha nem tud beleütni a labdába mielőtt az másodszor is pattanna a padlón (a labda ugyanis csak egyszer pattanhat a talajon ill. az oldalsó és hátsó falakon. A játékosok a labdát megüthetik közvetlenül a levegőből is.)
  • - csak az a játékos szerezhet pontot, aki adogatott
  • - ha a menetet az a játékos szerezte meg, aki fogadta a labdát, úgy az nem pontot, hanem az adogatás jogát szerzi meg
  • - a játszmát kilenc pontig játsszák


Hogyan zajlik a verseny?

Az utóbbi időben a pénzdíjas versenyeken az ún. "amerikai pontozást" alkalmazzák. Ennek lényege, hogy a labdamenetet bármelyik játékos megnyerheti függetlenül attól, hogy melyikük adogatott. Ebben a szisztémában minden játszmát 15 pontig játszanak. Ennek kialakítására azért volt szükség, mert a profi mérkőzéseken a játék gyakran több mint két órásra nyúlt. Ilyenkor az idő nagy része azzal ment el, hogy a játékosok változatlan állás mellett el-elhalászták egymástól az adogatás jogát.

Milyen veszélyekkel kell számolnunk?

Tulajdonképpen veszélytelen sport. Kisebb sérülések előfordulhatnak, de szakszerű és megfelelő bemelegítéssel ezek elkerülhetők.

decaland decaland propionato de testosterona pre?o
stat