Zártkör blog

Fizetős lesz Vas megye is

2017. január 1-től bevezetésre kerül a Vas megyei matrica is a személygépjárművek részére. Ennek oka, hogy január 1-től fizetőssé válik a M85-ös és az M86-os autópálya szakaszok is, ez főképp a Győrből Szombathelyre utazókat érinti majd. Aki több alkalommal utazik egy évben ezen a szakaszon, annak célszerű előre megváltani a Vas megyei matricát, mivel lényegesen kedvezőbben jön ki anyagilag, mintha 10 napos vagy havi matricákat vásárolni.

Bővebben: Fizetős lesz Vas megye is

1% az egyházaknak!

Az adónk 1%-át egyházaknak is felajánlhatjuk. Ha nem vagyunk valamely felekezetnek a hívei, akkor belőlük is találunk jócskán. Vallásosságtól függetlenül, ebben az esetben is érdemes élni a jogunkkal, hiszen a civil szervezetekhez és alapítványokhoz hasonlóan az ő tevékenységük is közhasznú. 

Bővebben: 1% az egyházaknak!

Mekkora bírságot kapnak az útdíjat nem fizetők?

Július 1. óta minden 3,5 tonnát meghaladó gépjárműnek előre meghatározott mértékű útdíjat, melyet elsősorban a használt út típusa, a gépjármű díjfizetési osztálya és a környezetvédelmi osztály határoz meg. Amennyiben az erre a jogszabály alapján kötelezett járművekkel fizetés nélkül veszik igénybe a díjköteles útszakaszokat, úgy büntetések kiszabására és egyéb szankciókra kerülhet sor.

Bővebben: Mekkora bírságot kapnak az útdíjat nem fizetők?

Ha gyorsan kell a segítség

A gyorskölcsönnel kapcsolatban csak azért nem írjuk le, hogy forradalmian új autóhitel típus, mert már nem új. De bizonyos forradalmasította az autóhiteleket. Ha Steve Jobs azzal magyarázta üzleti sikereit, hogy mindig tudta, mit kell adnia az embereknek, akkor akár az autófedezetes gyorskölcsön is lehetne a néhai vezér ötlete. De mégsem. Mi a gyorskölcsönben a pláne? Az, hogy olyan kondíciókkal vehető fel, mintha minden autóhitel típusból a legjobb feltételeket válogatták volna össze.

Bővebben: Ha gyorsan kell a segítség

Jóslás helyett kockázatkezelés a pénzügyekben

A hetvenes évek elejétől a pénzügyi piacokon erősen megnőttek az ingadozások: a megnövekedett kockázatok kezelésére a világ vezető pénzintézeteiben matematikusokat, informatikusokat, sőt fizikusokat kezdtek tömegesen alkalmazni. A mai ember szeretne ura lenni saját sorsának, ezért szinte egész élete során kockázatot kezel, pillanatonként kell opciókat értékelnie. Új kihívást jelentenek a környezet károsítása, az erőforrások kimerülése, a tudomány és technológia elszabadult alkalmazásai miatt fellépő rendkívül bonyolult, új kockázatok - – mondta a Mindentudás Egyetemén tartott előadásában Kondor Imre fizikus.

Bővebben: Jóslás helyett kockázatkezelés a pénzügyekben

stat