Zártkör blog

Karrier és a beszédkészség

Egyre növekszik a szakmailag kiválóan képzett munkatársak száma a cégeknél, de teljesítményük csak akkor lehet kifogástalan - kerek egész -, ha megtanulnak szépen beszélni, és a kommunikáció valamennyi eszközét gondolkodás nélkül, készség-képesség szinten bármikor alkalmazzák. A ma üzletembere, aki tárgyalni, üzletet kötni, eladni jár, úgy válik hitelessé, hogy a kapcsolatteremtés kezdetétől jó benyomást gyakorol partnerére.

Régen az illemet a tánciskolákban tanították, ma már viszont alig találni ilyen intézményeket. Talán az illemtani fogalmak, sőt gyakorlati megnyilvánulásaik teljesen kikoptak volna mindennapjainkból? A felmérések igazolják: az emberek többsége szerint lehetnénk udvariasabbak egymáshoz. Sőt sokan azt állítják, hogy mostanában a helyzet tovább romlott. A témával foglalkozók számára ez üzenet: viselkedéskultúránk bizony erősen megérett egy kis felújításra.

A ma üzletembere, aki tárgyalni, üzletet kötni, eladni jár, csak akkor lehet hiteles, ha magát is el tudja adni az adott pillanatban. Köztudott, hogy az első benyomás milyen fontos az üzleti életben. Egyszeri, megismételhetetlen. Nem tart tovább, mint 25-30 másodperc. Ebből 10-15 másodperc maga a jelenség - a megjelenés megítélése - a maradék maga az ítélet. "Szimpatikus vagy nem; kell, nem kell; meghallgatom vagy nem hallgatom meg." Ez a 30 másodperc számunkra a legfontosabb, az illem, a protokoll, a beszéd érvényesülése. Az illem röviden: a társadalmi érintkezés, a jó modor, az udvariassági szabályok összessége. Az etikett: a társadalmi élet művészetének technikája. A protokoll: a hivatalos kapcsolatok írott, íratlan szabályainak, szokásainak, formaságainak öszszessége. Ezek nem úri huncutságokról szóló meghatározások. Joggal adódik a kérdés: miért szükséges a sok formaság? Azért, mert az emberek közötti kapcsolattartást biztosítják. Fontos szabály, hogy mindezt mértékkel alkalmazzuk, csak amennyit saját személyiségünk enged.

Néhány témakör az illem, az etikett és a protokoll területeiről: bemutatkozás, köszönés, társalgás, nyilvánosság előtti viselkedés, dohányzás, telefonálás, ajándékozás. Az üzletemberek sok külföldi vendéget fogadnak, maguk is sokat utaznak. Milyen illemszabályok uralkodnak az adott országban? Kultúránként eltérőek a szokások. Ha például Angliában járunk, és hivatalos tárgyaláson veszünk részt, az országot inkább hivatalos nevén, Egyesült Királyságként említsük, hiszen Anglia csak egy része a szigetországnak. Az étkezés körüli ceremónia is megtanulandó, például hogy kell a kanalat tartani, a bal kéz nincs az asztalon, hanem a térden. Dohányozni csak akkor lehet, ha a vendéglátó jelt ad, de soha nem az étkezőasztalnál. Nagyon lényeges az üzleti viselet, a megjelenés különböző alkalmakkor. Tudnunk kell, ha a meghívón az áll, hogy fekete nyakkendő (black tie) akkor szmoking viselete a kötelező, hölgyek számára a kisestélyi. Ha fehér nyakkendő (white tie), akkor frakk az alkalomhoz illő öltözet, illetve nagyestélyi a hölgyek számára.

Az arab országokban, ha ülünk, a partner ne lássa a talpunkat, mert az sértő. Ne dicsérjük a szoba berendezési tárgyait, mert azonnal ajándékba adják. Oroszországban szívesen ölelkeznek, arcon csókolnak. Lehetne folytatni az étkezés körüli szabályok említésével, a poharak, evőeszközök sorrendjével. Tudni kell például azt, hogy ha a tányér jobb felső részénél fura villaszerű eszközt találunk, az arra utal, hogy osztriga szerepel az aznapi menüben.

 

stat