Zártkör blog

A mérsékelt ivás védi az embereket...

...de az alkoholizmus továbbra is súlyos kór

Nemzetközi kutatások sorozata egyértelműen igazolja, amit a tudósok régen sejtettek: a mérsékelt alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a koszorúerek megbetegedésének esélyét. Persze az ördög itt is a részletekben rejtőzik: aki sokat iszik, az továbbra is súlyosan veszélyezteti a saját egészségét, sőt életét – nem mindenkinek és nem minden életkorban ajánlható a heti átlagban nem több, mint három-négy üveg sör, vagy három-négy stampedli tömény, illetve hat-hét deci bor.


Gyanús holttestek
A súlyos alkoholizmus által kiváltott májzsugorban elhunytak boncolásakor azt fedezték fel a patológusok jó száz évvel ezelőtt, hogy ezeknek az embereknek a nagy verőerei feltűnően épek maradtak, nincs bennük nyoma sem a szokásos lerakódásnak. Akkoriban kétféle magyarázat forgott közkézen az orvosok körében: vagy a vérbe kerülő alkohol oldja le, esetleg lerakódni sem engedi az érfali pakkokat, amelyek többnyire koleszterinből állnak. Avagy, a másik magyarázat szerint a kemény ivók általában még azelőtt elhaláloznak, mielőtt kifejlődne ereikben a közkeletű szóval érelmeszesedésnek nevezett állapot.

A megfelelő tudományos háttér hiányában ezzel a kérdéssel hosszú ideig nem foglalkoztak mélyebben. A hatvanas évek végén, amikor a kutatásban mindennapi eszközzé vált a számítógép, sor került a szívroham, az infarktus kockázati tényezőinek alaposabb elemzésére. Az ezt követő évtizedben sikerült kiszűrni, egyértelműen bizonyítani a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a ,,rossz”, azaz LDL koleszterin és a ,,jó”, azaz HDL koleszterin, valamint a családban korábban előfordult koszorúér-betegség hatását egy adott személy megbetegedésének valószínűségére. A kaliforniai Oaklandban a Kaiser Permanente Medical Centerben az alaposabb elemzés során arra az összefüggésre bukkantak, hogy az absztinensek között az összes egyéb kockázati tényező kiszűrése után is magasabb az infarktus valószínűsége.

Az absztinencia nem egészséges
Az életmód és a keringési betegségek összefüggéseit vizsgáló tanulmányokban korábban azért nem bukkantak erre a tényre, mert az alkoholfogyasztást mint szokást nem vizsgálták a dohányzástól függetlenül. A valóságban az alkoholfogyasztók igen nagy százalékban dohányoznak is, és ez utóbbi negatív következményei elfedték az alkohol előnyös hatását.
Az utóbbi években felgyorsultak az ezzel kapcsolatos kutatások. Olasz és finn tudósok 28 korábbi, az alkohol és a koszorúér-betegségek kapcsolatával foglalkozó tanulmányt elemeztek újra. Ebből az ún. metaanalízisből az derült ki, hogy az alkoholfogyasztás kockázatcsökkentő hatása a napi maximum 25 g alkohol fogyasztásáig mutatható ki, aki ennél többet iszik, annál hamar túlsúlyba kerülnek a májat, gyomrot, agysejteket károsító következmények. A mérsékelten ivóknak viszont kb. 20%-kal kisebb esélye van arra, hogy koszorúér-betegséget kapjanak, azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem isznak.

Az amerikai szívgyógyászok szövetsége néhány hónappal ezelőtt hozta nyilvánosságra több mint százezer páciens húsz éven át folytatott megfigyelésének eredményeit. Ebből az derült ki, hogy a mérsékelt ivók az absztinensekhez képest 30%-al kisebb arányban haltak meg koszorúér-betegségben.

A szesz tényleg hígítja a vért
Bár az összefüggés vitathatatlannak látszik, a kutatók még nem tudják pontosan, hogy miként védi az ereinket az alkohol. A laboratóriumi vizsgálatok 10-20 %-kal magasabb HDL, azaz ,,jó” koleszterin értéket mutatnak ki a mérsékelt ivók vérében. Ez önmagában csökkenti a koszorúerek elmeszesedésének a valószínűségét. Laboratóriumi körülmények között azt is sikerült bebizonyítani, hogy az érfali lerakódások bizonyos komponensei a vérben jelenlévő alkohol hatására kevésbé ragadnak, és ez jelentősen lassítja az érszűkület kialakulását.
A nagy mennyiségű beteginformáció számítógépes elemzésével az is kiderült, hogy a mérsékelt ivók között kevesebb a cukorbeteg, mint a nemivóknál. Rögtön meg kell azonban jegyezni, hogy a kemény ivók nagy részénél ezzel szemben a vérben állandóan megemelkedett a glükóz érték, ami a jövőbeni diabétesz előjele.
Természetesen a legtöbb ember nem azért iszik sokat, vagy keveset, hogy ezzel a koszorúereinek az állapotát javítsa. De ahogy mind szélesebb körben ismertté válnak ezek az összefüggések, nyilván egyértelmű választ kell adni arra a kérdésre is, hogy kinek, mikor ajánlott, vagy ellenjavallt a mérsékelt szeszfogyasztás, ha csak annak egészségvédő hatását vesszük figyelembe.

Határozottan ki lehet jelenteni, hogy a mérsékelt italfogyasztás általában egészségesebb, mint az absztinencia, de az erős ivás egyértelműen veszélyes. Sőt, ez utóbbi sokkal súlyosabb és egyértelműbb károsodással jár, mint amennyi előnyt az előbbitől lehet várni. Az alkoholisták leggyakoribb betegsége a májzsugor, a hasnyálmirigy gyulladás, bizonyos rákfajták, idegrendszeri károsodások, balesetekben, gyilkosságokban és öngyilkosságokban való magas érintettség, továbbá a nemzőképesség és a magzat fejlődésének veszélyeztetése. A kemény ivók keringési rendszere gyakrabban betegszik meg: jellemző elváltozás a cardiomyopathia, ami a szív ereinek súlyos meggyengülését jelenti. Ezenkívül a magas vérnyomás, a szív- és veseelégtelenség, és az agyvérzés is összefüggésbe hozható az alkoholizmussal.

Korosabbak előnyben
Az adott személy életkora és neme, valamint egyéb betegségei is szerepet játszanak abban, hogy milyen előny várható a mérsékelt alkoholfogyasztástól. Továbbra is szigorúan ellenjavallt az akár kismértékű szeszfogyasztás is a tizennyolc évnél fiatalabbak és a terhes nők számára, valamint mindazoknak, akik korábban alkoholisták voltak, de felhagytak ezzel, és akiknek alkoholizálásra visszavezethető szervi károsodásuk van. A témával foglalkozó szakértők szerint azoknak is célszerű az absztinenciát választani, akiknek a családjában elsősorban valamelyik szülő alkoholista volt.
Minél fiatalabb valaki, annál kevésbé jelent közvetlen előnyt a mérsékelt ivás, ugyanakkor aránylag nagyobb a kockázata, hogy egy idő után kemény ivóvá válik. Ezért egészségmegőrzési okokból a férfiaknak negyven év felett, a nőknek ötven év felett ajánlják a mérsékelt ivást, különösen ha rizikótényezők is fennállnak. Meg kell azonban említeni azt is, hogy az alkoholfogyasztás a mennyiség függvényében kissé növeli a mellrák kockázatát. A nők esetében egyébként eleve kevesebb a mérsékeltnek ítélt alkoholfogyasztás mennyisége, mivel a szervezetük sokkal nehezebben birkózik meg a szesszel. Ugyanakkor a klimaxon túli nőknek nagy szükségük van a pótlólagos védekezésre, hiszen keringésük, ereik és szívük a hormonháztartás drámai átalakulásával ugyanolyan veszélyeknek van kitéve, mint a férfiaké. Ötven éven túl a nők körében sajnos ma már ugyanolyan gyakori az infarktus és az agyvérzés, mint az erősebbik nemnél. Ez többek között a női dohányzás elterjedésével magyarázható.

Eltér a szakemberek véleménye a tekintetben, hogy mit igyunk, különösen akkor, ha az egészségünkért iszunk. Franciaországban, ahol a vörösbor fogyasztása nagyon elterjedt, a koszorúerek meszesedésével összefüggő betegségek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a többi fejlett országban, miközben a zsírfogyasztás és a mozgásszegény életmód a franciákra is jellemző. Valószínűleg ez a megfigyelés vezetett arra a következtetésre, hogy a vörösbornak köszönhetők a kedvezőbb egészségügyi adatok.

A francia paradoxon
Az alaposabb vizsgálatok azt derítették ki, hogy az ún. “francia paradoxon” ennél bonyolultabb, és a vörösbor mellett az ún. mediterrán étkezésnek is nagy szerepe van benne. Ez utóbbi sok gyümölcsöt, zöldséget, omega-3 zsírsavakban gazdag halak, valamint olívaolaj bőséges fogyasztását jelenti. Az is kiderült, hogy a borivók a legtöbb országban magasabb társadalmi státusszal és átlagos intelligencia IQ-val rendelkeznek, mint a sör, vagy a tömény szesz fogyasztói, és ami talán a legfontosabb, sokkal kevesebb közöttük a dohányos.


A mérsékelt alkoholfogyasztás egészségvédő hatásának felismerése természetesen nem jelenti azt, hogy a szív- és keringési betegségek korábbi rizikótényezőit ezután ne kellene nagyon komolyan venni. Aki szeretné ezeket a betegségeket elkerülni, mindenekelőtt egészséges táplálkozással, legalább heti háromszori intenzív testedzéssel, a túlsúly ledolgozásával, az esetleges cukorbetegség, magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint karbantartásával, valamint a cigarettázás feladásával tehet legtöbbet az egészségéért. És most már azt is tudjuk, hogy kétnaponta egy stampedli tömény, vagy egy üveg sör, két deci bor elfogyasztásával ezeket az esélyeket némileg még javítani is lehet. Közben duplán lehet jókedvünk: magától a szesztől, és a tudattól, hogy milyen egészségtudatosan döntöttük magunkba a pohár tartalmát.

gh
cut stack
npp
cut stack oxandrolona pre?o dr oz testosterone replacement boldenona pre?o
npp
npp
anavar anavar dianabol uk megagear clenbuterol
npp
npp
steroids uk online buy anavar uk clenbuterol steroids uk online naps 50 dianabol uk dianabol uk megagear megagear clenbuterol naps 50 dianabol uk anabolisant anabolisant anavar anabolisant pct steroids buy anavar uk anabolisant clenbuterol dianabol uk anavar naps 50 megagear sustanon best place to buy steroids uk best place to buy steroids uk megagear clenbuterol buy anavar uk pct steroids dianabol uk buy anavar uk dianabol uk best place to buy steroids uk anabolisant buy test 400 uk dianabol uk naps 50 anavar pct steroids buy kevlar anavar steroids uk online equipoise steroid boldenone pct steroids clenbuterol megagear best place to buy steroids uk buy anavar uk turinabol uk dianabol uk naps 50 buy anavar uk naps 50 clenbuterol buy anavar uk equipoise steroid naps 50 megagear equipoise steroid buy test 400 uk boldenone anabolisant dianabol uk best place to buy steroids uk anabolisant dianabol uk turinabol uk megagear dianabol uk clenbuterol clenbuterol dianabol uk anavar buy test 400 uk buy test 400 uk clenbuterol
npp
dianabol uk clenbuterol buy test 400 uk sustanon pct steroids megagear megagear clenbuterol steroides megagear sustanon buy anavar uk boldenone buy anavar uk steroids uk online equipoise steroid turinabol uk anabolisant pct steroids boldenone buy kevlar naps 50 buy test 400 uk anavar steroide france turinabol uk dianabol uk anavar anabolisant buy anavar uk equipoise steroid turinabol uk danabol clenbuterol buy test 400 uk buy anavar uk steroide france naps 50 buy anavar uk dianabol uk
npp
buy kevlar injection steroide anabolisant megagear anavar anavar clenbuterol steroide france megagear danabol sustanon anabolisant anavar danabol anavar anabolisant megagear steroide france anavar boldenone megagear clenbuterol clenbuterol megagear anavar megagear steroide france anavar anavar clenbuterol anabolisant clenbuterol clenbuterol anavar anabolisant clenbuterol danabol anabolisant steroide france anavar anavar anabolisant injection steroide megagear anabolisant clenbuterol anavar clenbuterol clenbuterol anavar clenbuterol clenbuterol
npp
megagear anabolisant sustanon clenbuterol clenbuterol megagear clenbuterol clenbuterol clenbuterol anabolisant sustanon megagear danabol danabol injection steroide steroide france clenbuterol clenbuterol boldenone injection steroide anavar anavar clenbuterol megagear clenbuterol boldenone sustanon anavar danabol clenbuterol anabolisant anavar anabolisant megagear clenbuterol boldenone anabolisant clenbuterol megagear clenbuterol injection steroide clenbuterol clenbuterol clenbuterol clenbuterol megagear megagear anavar anabolisant sustanon megagear clenbuterol anabolisant anavar anabolisant anavar megagear anavar megagear anavar megagear anavar clenbuterol megagear anavar clenbuterol anavar clenbuterol megagear injection steroide sustanon clenbuterol megagear clenbuterol boldenone clenbuterol megagear boldenone danabol anabolisant clenbuterol musculature naturelle injection steroide anabolisant clenbuterol clenbuterol clenbuterol anavar sustanon anavar sustanon clenbuterol sustanon steroide france anavar megagear anavar anavar steroide france sustanon deca durabolin deca durabolin injection steroide clenbuterol anavar megagear anavar injection steroide clenbuterol danabol deca durabolin anavar megagear clenbuterol megagear clenbuterol megagear boldenone anabolisant steroide france injection steroide boldenone boldenone megagear anavar sustanon megagear deca durabolin anavar roguefitness com
npp
premier transportation bodyweight burn review jacksonville fl gym oxanabol kamagra 100mg lindsay from ace and tj modalert vs modvigil xanax online pt 141 viagra kaufen etizolam buy viagra generika
stat