Zártkör blog

A mérsékelt ivás védi az embereket...

...de az alkoholizmus továbbra is súlyos kór

Nemzetközi kutatások sorozata egyértelműen igazolja, amit a tudósok régen sejtettek: a mérsékelt alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a koszorúerek megbetegedésének esélyét. Persze az ördög itt is a részletekben rejtőzik: aki sokat iszik, az továbbra is súlyosan veszélyezteti a saját egészségét, sőt életét – nem mindenkinek és nem minden életkorban ajánlható a heti átlagban nem több, mint három-négy üveg sör, vagy három-négy stampedli tömény, illetve hat-hét deci bor.


Gyanús holttestek
A súlyos alkoholizmus által kiváltott májzsugorban elhunytak boncolásakor azt fedezték fel a patológusok jó száz évvel ezelőtt, hogy ezeknek az embereknek a nagy verőerei feltűnően épek maradtak, nincs bennük nyoma sem a szokásos lerakódásnak. Akkoriban kétféle magyarázat forgott közkézen az orvosok körében: vagy a vérbe kerülő alkohol oldja le, esetleg lerakódni sem engedi az érfali pakkokat, amelyek többnyire koleszterinből állnak. Avagy, a másik magyarázat szerint a kemény ivók általában még azelőtt elhaláloznak, mielőtt kifejlődne ereikben a közkeletű szóval érelmeszesedésnek nevezett állapot.

A megfelelő tudományos háttér hiányában ezzel a kérdéssel hosszú ideig nem foglalkoztak mélyebben. A hatvanas évek végén, amikor a kutatásban mindennapi eszközzé vált a számítógép, sor került a szívroham, az infarktus kockázati tényezőinek alaposabb elemzésére. Az ezt követő évtizedben sikerült kiszűrni, egyértelműen bizonyítani a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a ,,rossz”, azaz LDL koleszterin és a ,,jó”, azaz HDL koleszterin, valamint a családban korábban előfordult koszorúér-betegség hatását egy adott személy megbetegedésének valószínűségére. A kaliforniai Oaklandban a Kaiser Permanente Medical Centerben az alaposabb elemzés során arra az összefüggésre bukkantak, hogy az absztinensek között az összes egyéb kockázati tényező kiszűrése után is magasabb az infarktus valószínűsége.

Az absztinencia nem egészséges
Az életmód és a keringési betegségek összefüggéseit vizsgáló tanulmányokban korábban azért nem bukkantak erre a tényre, mert az alkoholfogyasztást mint szokást nem vizsgálták a dohányzástól függetlenül. A valóságban az alkoholfogyasztók igen nagy százalékban dohányoznak is, és ez utóbbi negatív következményei elfedték az alkohol előnyös hatását.
Az utóbbi években felgyorsultak az ezzel kapcsolatos kutatások. Olasz és finn tudósok 28 korábbi, az alkohol és a koszorúér-betegségek kapcsolatával foglalkozó tanulmányt elemeztek újra. Ebből az ún. metaanalízisből az derült ki, hogy az alkoholfogyasztás kockázatcsökkentő hatása a napi maximum 25 g alkohol fogyasztásáig mutatható ki, aki ennél többet iszik, annál hamar túlsúlyba kerülnek a májat, gyomrot, agysejteket károsító következmények. A mérsékelten ivóknak viszont kb. 20%-kal kisebb esélye van arra, hogy koszorúér-betegséget kapjanak, azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem isznak.

Az amerikai szívgyógyászok szövetsége néhány hónappal ezelőtt hozta nyilvánosságra több mint százezer páciens húsz éven át folytatott megfigyelésének eredményeit. Ebből az derült ki, hogy a mérsékelt ivók az absztinensekhez képest 30%-al kisebb arányban haltak meg koszorúér-betegségben.

A szesz tényleg hígítja a vért
Bár az összefüggés vitathatatlannak látszik, a kutatók még nem tudják pontosan, hogy miként védi az ereinket az alkohol. A laboratóriumi vizsgálatok 10-20 %-kal magasabb HDL, azaz ,,jó” koleszterin értéket mutatnak ki a mérsékelt ivók vérében. Ez önmagában csökkenti a koszorúerek elmeszesedésének a valószínűségét. Laboratóriumi körülmények között azt is sikerült bebizonyítani, hogy az érfali lerakódások bizonyos komponensei a vérben jelenlévő alkohol hatására kevésbé ragadnak, és ez jelentősen lassítja az érszűkület kialakulását.
A nagy mennyiségű beteginformáció számítógépes elemzésével az is kiderült, hogy a mérsékelt ivók között kevesebb a cukorbeteg, mint a nemivóknál. Rögtön meg kell azonban jegyezni, hogy a kemény ivók nagy részénél ezzel szemben a vérben állandóan megemelkedett a glükóz érték, ami a jövőbeni diabétesz előjele.
Természetesen a legtöbb ember nem azért iszik sokat, vagy keveset, hogy ezzel a koszorúereinek az állapotát javítsa. De ahogy mind szélesebb körben ismertté válnak ezek az összefüggések, nyilván egyértelmű választ kell adni arra a kérdésre is, hogy kinek, mikor ajánlott, vagy ellenjavallt a mérsékelt szeszfogyasztás, ha csak annak egészségvédő hatását vesszük figyelembe.

Határozottan ki lehet jelenteni, hogy a mérsékelt italfogyasztás általában egészségesebb, mint az absztinencia, de az erős ivás egyértelműen veszélyes. Sőt, ez utóbbi sokkal súlyosabb és egyértelműbb károsodással jár, mint amennyi előnyt az előbbitől lehet várni. Az alkoholisták leggyakoribb betegsége a májzsugor, a hasnyálmirigy gyulladás, bizonyos rákfajták, idegrendszeri károsodások, balesetekben, gyilkosságokban és öngyilkosságokban való magas érintettség, továbbá a nemzőképesség és a magzat fejlődésének veszélyeztetése. A kemény ivók keringési rendszere gyakrabban betegszik meg: jellemző elváltozás a cardiomyopathia, ami a szív ereinek súlyos meggyengülését jelenti. Ezenkívül a magas vérnyomás, a szív- és veseelégtelenség, és az agyvérzés is összefüggésbe hozható az alkoholizmussal.

Korosabbak előnyben
Az adott személy életkora és neme, valamint egyéb betegségei is szerepet játszanak abban, hogy milyen előny várható a mérsékelt alkoholfogyasztástól. Továbbra is szigorúan ellenjavallt az akár kismértékű szeszfogyasztás is a tizennyolc évnél fiatalabbak és a terhes nők számára, valamint mindazoknak, akik korábban alkoholisták voltak, de felhagytak ezzel, és akiknek alkoholizálásra visszavezethető szervi károsodásuk van. A témával foglalkozó szakértők szerint azoknak is célszerű az absztinenciát választani, akiknek a családjában elsősorban valamelyik szülő alkoholista volt.
Minél fiatalabb valaki, annál kevésbé jelent közvetlen előnyt a mérsékelt ivás, ugyanakkor aránylag nagyobb a kockázata, hogy egy idő után kemény ivóvá válik. Ezért egészségmegőrzési okokból a férfiaknak negyven év felett, a nőknek ötven év felett ajánlják a mérsékelt ivást, különösen ha rizikótényezők is fennállnak. Meg kell azonban említeni azt is, hogy az alkoholfogyasztás a mennyiség függvényében kissé növeli a mellrák kockázatát. A nők esetében egyébként eleve kevesebb a mérsékeltnek ítélt alkoholfogyasztás mennyisége, mivel a szervezetük sokkal nehezebben birkózik meg a szesszel. Ugyanakkor a klimaxon túli nőknek nagy szükségük van a pótlólagos védekezésre, hiszen keringésük, ereik és szívük a hormonháztartás drámai átalakulásával ugyanolyan veszélyeknek van kitéve, mint a férfiaké. Ötven éven túl a nők körében sajnos ma már ugyanolyan gyakori az infarktus és az agyvérzés, mint az erősebbik nemnél. Ez többek között a női dohányzás elterjedésével magyarázható.

Eltér a szakemberek véleménye a tekintetben, hogy mit igyunk, különösen akkor, ha az egészségünkért iszunk. Franciaországban, ahol a vörösbor fogyasztása nagyon elterjedt, a koszorúerek meszesedésével összefüggő betegségek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a többi fejlett országban, miközben a zsírfogyasztás és a mozgásszegény életmód a franciákra is jellemző. Valószínűleg ez a megfigyelés vezetett arra a következtetésre, hogy a vörösbornak köszönhetők a kedvezőbb egészségügyi adatok.

A francia paradoxon
Az alaposabb vizsgálatok azt derítették ki, hogy az ún. “francia paradoxon” ennél bonyolultabb, és a vörösbor mellett az ún. mediterrán étkezésnek is nagy szerepe van benne. Ez utóbbi sok gyümölcsöt, zöldséget, omega-3 zsírsavakban gazdag halak, valamint olívaolaj bőséges fogyasztását jelenti. Az is kiderült, hogy a borivók a legtöbb országban magasabb társadalmi státusszal és átlagos intelligencia IQ-val rendelkeznek, mint a sör, vagy a tömény szesz fogyasztói, és ami talán a legfontosabb, sokkal kevesebb közöttük a dohányos.


A mérsékelt alkoholfogyasztás egészségvédő hatásának felismerése természetesen nem jelenti azt, hogy a szív- és keringési betegségek korábbi rizikótényezőit ezután ne kellene nagyon komolyan venni. Aki szeretné ezeket a betegségeket elkerülni, mindenekelőtt egészséges táplálkozással, legalább heti háromszori intenzív testedzéssel, a túlsúly ledolgozásával, az esetleges cukorbetegség, magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint karbantartásával, valamint a cigarettázás feladásával tehet legtöbbet az egészségéért. És most már azt is tudjuk, hogy kétnaponta egy stampedli tömény, vagy egy üveg sör, két deci bor elfogyasztásával ezeket az esélyeket némileg még javítani is lehet. Közben duplán lehet jókedvünk: magától a szesztől, és a tudattól, hogy milyen egészségtudatosan döntöttük magunkba a pohár tartalmát.

stat