Zártkör blog

Döntésképtelenség és a függőség

Úgy tűnik, hogy az alkoholisták és a kábítószerfüggők közt sokan akadnak olyanok, akik általában nehezen hoznak meg döntéseket. Elképzelhető, hogy ez az agy a döntéshozatalt támogató részének sérülésével hozható összefüggésbe.

Egy klinikai vizsgálat során az alkoholisták és a drogfüggők épp olyan rossz eredményeket értek el a döntéshozó-képességet mérő emberek, mint azok a betegek, akiknek sérült a döntésekkel kapcsolatos agyi területük, az úgynevezett ventromediális homloklebeny.

Mindkét csoport gyakran tagadja, hogy bármiféle problémája volna, illetve nincsenek ennek tudatában. Ha pedig olyan választás elé állítják őket, amely rövid távú örömöket ígér, hosszabb távon azonban negatív következményekkel jár, leggyakrabban az azonnali élvezetet választják.

Az életkor, a nem és az iskolai végzettség, úgy tűnik, nem befolyásolja a teszten elért eredményt, viszont azok az addiktív betegek, akik képesek voltak tartósan munkát vállalni, általában jobban teljesítettek.

Noha nem minden alkoholbetegre és kábítószerfüggőre jellemző a döntésképtelenség, a kutatás eredményei szerint a betegek egy jelentős csoportjánál bizonyítható az összefüggés. Ez egyben segíthet megmagyarázni azt is, miért nem válik mindenki függővé attól még, hogy alkoholt fogyaszt, vagy kipróbálja a kábítószereket. A legtöbb ember elkerüli az olyan döntéseket, amelyek hosszabb távon kellemetlen következményekkel járnak, míg a függővé válók a közvetlen kielégülést választják a hosszabb távú biztonsággal szemben.

A kutatók megjegyzik, hogy természetesen az is lehetséges, hogy maga az alkoholfogyasztás és a drogabúzus rongálja az agyat, s vezet végül döntésképtelenséghez.

boldenona pre?o
npp
stat